Platser och sevärdheter

Här tipsar vi om några av alla de saker som finns att se och göra i Örnsköldsvik och Höga Kusten. Vill du ha fler idéer eller tips så kika gärna in på hogakusten.com.

I och runt Örnsköldsvik:

Paradiset äventyrsbad och spa
För unga och alla med barnasinnet kvar väntar här bland annat landets längsta vattenrutschbana Magic Eye. De yngsta har sin egen söderhavsö, och vill du koppla av går du på spa (18-årsgräns alla dagar utom söndagar, när de under 18 år får följa med i vuxens sällskap).

Örnsköldsviks museum och konsthall
Här finns kulturhistoriska utställningar, konstutställningar, café och en utställning för barn: Nolavonda, som handlar om Örnsköldsviks kommun från 1820 till 1920. Målgruppen för utställningen är åldern 6-12 år, men den fungerar jättebra även för mindre barn (de tycker om den men uppdragen blir för svåra). Den är gjord för barnet och deras vuxna. Här gäller inte den vanliga museiregeln att man inte får ta på saker, den här utställningen är gjord för att lekas i. Fri entré.

Varvsberget
Från toppen av Varvsberget har du fin utsikt över stan. Hit tar du dig till exempel den korta vägen till fots (inte utan ansträngning) via Höga Kusten-Leden (skyltat från Resecentrum) eller i de långa trapporna, alternativt den längre vägen med bil. Här finns restaurang, café och möjligheten att spana ner från toppen av de mindre hoppbackarna och fundera på om backhoppning är en sport som passar dig. I backarna hoppas det faktiskt även på sommaren.

En glass är du värd om du promenerar upp på Varvsberget

Inre hamnen
Köp en glass, sätt dig någonstans i hamnen, njut av vädret och spana på folk, hamnkranar och båtar. Det finns också en fin promenadslinga som går längs hamnen och förbi Fjällräven Center.

Gula Leden
Gula leden är en vandringsled på 6 kilometer på Åsberget, vars grundförutsättningar skapades av inlandsisen. Vandra (eller varför inte springa?) mellan enorma stenblock, över mäktiga klapperstensfält, förbi branta stup och slipade berghällar och njut av fantastisk utsikt. Här finns flera vindskydd med grillring. Leden nås via anslutningsstig cirka 650 meter från kongresscentrum på Nolaskolan.

Naturkompaniet Fjällräven Outlet
Ett av Örnsköldsviks största turistmål, här vid Fjällrävens gamla fabrik trängs folk av alla möjliga nationaliteter under somrarna. Du vet väl att Fjällräven grundades i Örnsköldsvik? Vill du köpa jättedyra friluftsprodukter till lite mindre dyra priser är det hit, cirka 6,5 kilometer från kongresscentrum, du ska åka.

Gene fornby
Genesmons arkeologiska friluftsmuseum, eller som vi oftast säger: Gene fornby, är en rekonstruerad järnåldersgård som ligger knappt 7 kilometer från kongresscentrum, väldigt nära IOGT-NTO-lokalen Sommarhemmet där vi erbjuder camping. Här visas tiden omkring år 500 i miljö, kläder, mathållning och hantverk. Gården är byggd utifrån resultat från utgrävningar av en gård från äldre järnålder som ligger på gångavstånd från rekonstruktionsområdet. Har öppet med guider vissa tider på sommaren, övrig tid går det bra att besöka museet på egen hand, men då är inte byggnaderna öppna för att gå in i. Fri entré.

Skags udde och Skeppsmalen
Cirka 3 mil från kongresscentrum på Nolaskolan hittar du Skags udde och Skeppsmalen, som ligger längst norrut i världsarvet Höga Kusten. Du kommer först till Skeppsmalens fiskeläge med lotsplats och genuina sjöbodar. Här finns också ett kapell från slutet av 1700-talet, ett surströmmingsmuseum och en surströmmingsfabrik. Längst ut på Skags udde, på klipporna vid havet, står Skags fyr. Här är ett fint ställe att njuta av klipporna och havet. Tips: köp rökt fisk i Skeppsmalen om du får chansen.

Skeppsmalen. Foto: Jonas Forsberg / www.jfp.se

Brynge industrihistoriska kulturområde
Cirka 3 mil åt andra hållet från kongresscentrum vid Nätraån finns Brynge kulturområde, en mysig och historiskt intressant plats. Nätraåns strömmar har använts till det mesta, här har energin ur vattnet tagits tillvara för att driva kvarnar, såg, mangel, tegelstamp, färgeri- och vadmalsstamp samt kraftstationen. Här finns också Alberts bod, ett charmigt café (öppet bara vissa tider på sommaren) med hembakt bröd. Om det är bra väder rekommenderar vi att köpa fika och sitta ute i trädgården. Fri entré.

Bild inifrån gamla sågen i Brynge, under sommaren är här lägre vatten och mer löv på träden.

Herrgårdsparken i Köpmanholmen
Herrgårdsparken är en charmig natur- och konstpark som ligger 25 kilometer från kongresscentrum. Här möter den orörda naturen den anlagda parkmiljön. I kombination med konst, djurliv och spår av industrihistoria ger det en unik upplevelse. I Barnens värld kan du göra många spännande upptäckter. Spana efter både småfolk och stora troll! Längs promenadstråket genom parken finns bänkar och grillplatser. Fri entré.

Källarbackens saga
Drygt två mil från kongresscentrum finns Källarbackens saga. Knacka på porten och där bakom döljer sig en sagostig genom skogen med olika figurer och platser ur sagor. Där stigen slutar finns ett mysigt café, djur av olika slag och lekplats. Blir ni badsugna ligger Bysjöns badplats alldeles i närheten.

Lite längre bort:

Trysunda
Trysunda är en av skärgårdens vackraste öar och fiskeläget är ett av de bäst bevarade längs Ångermanlandskusten. Det ligger väl skyddat i en djup vik och är ett mycket populärt utflyktsmål bland båtfolket. Här finns ett kapell från 1600-talet. Trysunda är naturreservat och från hamnen leder stigar till flera badvikar, utsiktsplatser m.m. Här finns gästhamn, vandrarhem och mindre handelsbod.

Björnviken på nordostsidan av ön har en fantastisk sandstrand. I skogsbrynet finns en gammal rostig lokomobil som lämnats kvar sedan det fanns en gruva på ön. Storviken på östsidan har renspolats av havet och har en vidsträckt klapperstensstrand. Hit tar du dig med färja från Köpmanholmen, cirka 27 kilometer från kongresscentrum. Det går att åka buss till färjan.

Trysunda

Ulvön
Ulvön är kanske mest känd för surströmmingen, som tillverkats på ön i över hundra år, och är vår skärgårds största turistiska besöksmål. Här finns stora kulturella värden tack vare välbevarade sjöbodar, bostadshus och gistvallar. Det var en gång i tiden Norrlands största fiskeläge och kallas ibland för Bottenhavets pärla eller Norrlands Sandhamn. Här kan du strosa längs hamngatan och de många ikoniska röda fiskebodarna.

Här finns Ulvö kapell, ett av Norrlandskustens äldsta från 1622, med fina vägg- och takmålningar. En promenad upp till Lotsberget, med panoramavy över Ulvöhamn och skärgården, kan varmt rekommenderas. För den kulturintresserade är ett besök på Ulvö Museum ett perfekt tillfälle för att lära sig mer om kulturhistorien kring fisket, surströmmingen och gruvbrytningen. Hit tar du dig med färja från Köpmanholmen, cirka 27 kilometer från kongresscentrum. Det går att åka buss till färjan.

Utsikt Ulvöhamn

Skuleskogens nationalpark med Skuleberget och Slåttdalsskrevan
Om du kör (eller åker) längs E4 går det inte att missa Skulebergets välkända siluett. Om vi ska vara noggranna så ligger inte just Skuleberget i själva nationalparken, men de finns i anslutning till varandra. Till toppen på Skuleberget (fantastisk utsikt, rekommenderas) kan du ta dig via sittlift, promenadstigar eller att klättra Via ferrata, Europas största via ferrata-anläggning. Väl uppe finns en toppstuga där det går att köpa fika och lättare maträtter.

Naturum för Skuleskogens nationalpark ligger vid foten av Skuleberget, själva nationalparken ligger på andra sidan E4 och gränsar till havet. Vill du vandra i parken finns det tre entréer: nord, väst och syd (har du båt går det kanske att göra entré från öster också…). Vi rekommenderar en tur till Slåttdalsskrevan, där det går att tro att Ronja Rövardotter spelats in, men det är alltså inte Slåttdalsskrevan som är Helvetesgapet och vi rekommenderar inte att försöka hoppa över. 😉 Det finns mycket fint att se i Skuleskogen och det går att anpassa sin vandring efter förmåga, tid och ork. Till Slåttdalsskrevan är det mycket uppför.

Slåttdalsskrevan
Vy från Skuleberget

Nordingrå
En utflykt med bil (eller cykel) i Nordingråtrakten några mil söder om Örnsköldsvik är alltid trevligt. Här slingrar sig vägen i kuperat landskap och det finns mycket fint att se här och var för dig som är konstintresserad, naturälskare, historiskt intresserad eller trivs bäst vid havet. Nedanstående utflyktstips är olika platser i Nordingrå. Ett tips på mat- eller fikastopp är mysiga Gårdsbutiken, som också säljer bland annat egenproducerad sylt, marmelad och saft.

Bönhamn
I natursköna Bönhamn tycks tiden ha stått stilla. Runt den lilla hamnen, som naturen på egen hand sett till att den ligger väl skyddad, står sjöbodarna tätt intill varandra. Bakom dem finns fortfarande gamla gistvallar som minner om tiden då fisket var den huvudsakliga näringen. Passa på att ta en fika eller lunch på Bönhamns Brygga och lyssna till havets kluckande.

Högbonden
Till ön Högbonden tar du dig med båt från Bönhamn (eller Barsta). På Högbonden, som är ett naturreservat, finns Sveriges näst högst belägna fyr. Här finns klapperfält, grottor, fornminnen som bland annat berättar om människors tidigare boendeformer samt en storslagen utsikt över kusten och havet. Klipporna här är karga och de skjuter upp högt över havet med fyren som kronan på verket. Den tillhörande fyrvaktarbostaden fungerar idag som vandrarhem och café.

Högbonden

Mannaminne
Konstnären Anders Åbergs livsverk Mannaminne är ett slags friluftsmuseum som är svårt att beskriva med ord, det bör upplevas. Mannaminne består av ett 50-tal byggnader och fordon från hela världen. Spårvagnar, flygplan, bilar och båtar samsas med bland annat en ungersk bondgård, kinesisk paviljong, norsk stavkyrka, rundloge, ett dragspelsmuseum och massor av prylar. (PS. Barn upp till 15 år går in gratis.)

Rotsidan
Rotsidan är ett naturreservat, en 4 kilometer lång kuststräcka av vidsträckta stenhällar som blivit slipade av havet i årtusenden. Trots att havet demonstrerar sina krafter här är Rotsidan ett lättillgängligt område för både barn och vuxna. Klipporna är lättgångna och lämpar sig utmärkt att ligga och sola på. För de badsugna går det bra att ta ett dopp i Bottenhavet.

Norrfällsviken
Det över 350 år gamla fiskeläget i Norrfällsviken ligger i anslutning till ett naturreservat. Här är naturen karg och präglas av berg och stora klapperstensfält, och det finns fornminnesområden med rösen från bronsåldern. Själva fiskeläget är charmigt och här finns flera restauranger och ett fiskemuseum.