Utflykter i Höga Kusten

Ta chansen att uppleva vårt vackra världsarv Höga Kusten genom olika utflykter. Vi erbjuder fem olika utflykter under veckan, två av dem har vi lagt så att det ska vara möjligt för IOGT-NTO:s och Junis kongressombud att delta genom att komma till Övik redan på tisdagen eller tidigt onsdag. Anmälningsformulär för utflykterna hittar du här.

Gula leden, tisdag 25:e juni klockan 19.00
Följ med på en guidad vandring på Gula leden, en vandringsled på 6 kilometer på Åsberget, vars grundförutsättningar skapades av inlandsisen. Vandra mellan enorma stenblock, över mäktiga klapperstensfält, förbi branta stup och slipade berghällar och njut av fantastisk utsikt. Leden nås via anslutningsstig cirka 650 meter från kongresscentrum på Nolaskolan. Det här är en stigpromenad i skogen, så ta skor och kläder anpassade för det.

Deltagaravgift:100 kronor för vuxen/25 kronor för barn.

Konst i Nätradalen, onsdag 26:e juni klockan 8.30-13.30
Guidad tur i Nätradalen, vackra omgivningar men också en konstdal med lite speciell historia. Jonas Nätterlund föddes i Sidensjö utanför Örnsköldsvik, men flyttade till Stockholm där han blev kvar. År 1995 avled Jonas, och det visade sig att han efterlämnat 24 miljoner kronor till ”Sidensjö-Nätra kommun” för inköp av konst eller skulpturer för utsmyckning av offentliga lokaler och platser. Sidensjö-Nätra-området är därför ett väl utsmyckat område. Den här turen tar oss med till några av konstverken, men visar också upp andra fina och intressanta platser.

Deltagaravgift: 350 kronor för vuxen/90 kronor för barn, inklusive guidning, resa och lunch.

Mannaminne, torsdag 27:e juni klockan 9.00-16.30
Konstnären Anders Åbergs livsverk Mannaminne i vackra Nordingrå är ett slags friluftsmuseum som är svårt att beskriva med ord, det bör upplevas. Mannaminne består av ett 50-tal byggnader och fordon från hela världen. Spårvagnar, flygplan, bilar och båtar samsas med bland annat en ungersk bondgård, kinesisk paviljong, norsk stavkyrka, rundloge, ett dragspelsmuseum och massor av prylar. Guidning på både resan till Mannaminne och på själva museet ingår.  

Deltagaravgift: 600 kronor för vuxen/150 kronor för barn, inklusive guidning, resa, lunch och fika.

Ulvön, fredag 28:e juni (heldag, exakta tider uppdateras sen)
Ulvön, Bottenhavets pärla, är kanske mest känd för surströmmingen som tillverkats på ön i över hundra år. Det är vår skärgårds största turistiska besöksmål. Här finns stora kulturella värden tack vare välbevarade sjöbodar, bostadshus och gistvallar. Det var en gång i tiden Norrlands största fiskeläge och kallas ibland för Norrlands Sandhamn. Här kan du strosa längs hamngatan och de många ikoniska röda fiskebodarna.

Här finns Ulvö kapell, ett av Norrlandskustens äldsta från 1622, med fina vägg- och takmålningar. En promenad upp till Lotsberget, med panoramavy över Ulvöhamn och skärgården, kan varmt rekommenderas. För den kulturintresserade är ett besök på Ulvö Museum ett perfekt tillfälle för att lära sig mer om kulturhistorien kring fisket, surströmmingen och gruvbrytningen. Hit tar du dig med färja från Köpmanholmen, cirka 27 kilometer från kongresscentrum.

Deltagaravgift: 600 kronor för vuxen/150 kronor för barn, inklusive guidning, resa till och från båten, båtresa och fika. Lunch finns att köpa på Ulvön.

Utsikt från Lotesberget över Ulvöhamn

Skeppsmalen, halvdag lördag 29:e juni klockan 9-13.30
Guidad tur till Skeppsmalen och Skags udde, som ligger cirka 3 mil från kongresscentrum på Nolaskolan och längst norrut i världsarvet Höga Kusten. Du kommer först till Skeppsmalens fiskeläge med lotsplats och genuina sjöbodar. Här finns också ett kapell från slutet av 1700-talet, ett surströmmingsmuseum och en surströmmingsfabrik. Längst ut på Skags udde, på klipporna vid havet, står Skags fyr. Här är ett fint ställe att njuta av klipporna och havet. Tips: köp rökt fisk om du får chansen.

Deltagaravgift: 300 kronor för vuxen/75 kronor för barn, inklusive guidning, resa och lunch

Skeppsmalen