Tips på aktiviteter för barnfamiljer

För er barnfamiljer som åker på kongressen har vi här samlat några tips på vad ni kan göra tillsammans som familj i och runt Örnsköldsvik.

En glass i hamnen är alltid trevligt

Av de utflykter vi arrangörer erbjuder rekommenderar vi den till Ulvön och den till Mannaminne.

Äventyrsbadet Paradiset
I Paradiset finns något för barn i alla åldrar. Här finns bland annat landets längsta vattenrutschbana Magic Eye och de yngsta har sin egen söderhavsö. På hemsidan kan du spana in filmer från några av åkattraktionerna.

Citylek, lekpark
I stan finns den populära lekparken Citylek.

Nolavonda, på Örnsköldsviks museum
På Örnsköldsviks museum finns Nolavonda, som handlar om Örnsköldsviks kommun från 1820 till 1920. Det är en utställning som är gjord för att lekas i. Målgruppen för utställningen är åldern 6-12 år men den fungerar också jättebra för mindre barn (de tycker om den, men uppdragen blir för svåra). Fri entré.

Skatepark och bangolf
I Lungviksparken finns en skatepark där det går att åka skateboard, BMX, inlines och kickbike. Här finns också en bangolfanläggning.

Frisbeegolf, hinderbana m.m i Strandparken
I Strandparken finns bland annat en frisbeegolfbana, hinderbana för barn, klätterkub, streetbasketplan och fotbollsplan. Här finns också grillringar och bra ytor för picknick.

Arkenbiblioteket
Förutom böcker finns här lekytor för både små och ännu mindre (0-2 år) barn. På sommarlovet brukar här också finnas en skattjakt för barn som börjar på biblioteket, går genom stadens parker och slutar vid museet.

Badplatser
I Örnsköldsviks kommun finns åtta havsbad, ett gäng insjöbad och tre tempererade utomhusbad. Det insjöbad som ligger närmast stan är Lomsjön, det havsbad som ligger närmast är Nyänget. Vid IOGT-NTO-lokalen Sommarhemmet där vi erbjuder camping finns också möjlighet att bada i havet.

Lekland och laserhall
Cirka 4 kilometer från kongresscentrum hittar du Äventyrens hus. Här finns bland annat leklandet Baazinga och en laserhall.

Paddla kanot
Kanoter finns att hyra vid IOGT-NTO-lokalen Sommarhemmet, och vid Friluftscentralen i Själevad (där det också finns en minigolfbana).

Naturupplevelser
Vi har mycket fin natur i våra omgivningar, så beroende på barnens ålder och promenadvilja finns det flera bra utflyktsmål för den som vill ut i naturen. Gula Leden på Åsberget ligger nära Nolaskolan, och har bland annat en grotta och andra häftiga saker att utforska. Längs leden finns ledskaparen ”Älgens” egna skyltar, med en blandning av fakta och kuriosa, som pekar ut sevärda saker och gör vandringen både lärorik och rolig. Ögeltjärnsberget cirka 12 kilometer från stan är relativt lättillgängligt och bjuder på fantastisk utsikt. Grillplatser och picknickbord finns på många ställen i och runtom stan. Fråga oss gärna, så kan vi tipsa om en utflykt som passar era förutsättningar.

Gene fornby
Genesmons arkeologiska friluftsmuseum, eller som vi oftast säger: Gene fornby, är en rekonstruerad järnåldersgård som ligger knappt 7 kilometer från kongresscentrum, väldigt nära IOGT-NTO-lokalen Sommarhemmet. Här visas tiden omkring år 500 i miljö, kläder, mathållning och hantverk. Gården är byggd utifrån resultat från utgrävningar av en gård från äldre järnålder som ligger på gångavstånd från rekonstruktionsområdet. Har öppet med guider vissa tider på sommaren, övrig tid går det bra att besöka museet på egen hand, men då är inte byggnaderna öppna för att gå in i. Fri entré.

Källarbackens saga i Sidensjö
Drygt två mil från kongresscentrum finns Källarbackens saga. Knacka på porten och där bakom döljer sig en sagostig genom skogen med olika figurer och platser ur sagor. Där stigen slutar finns ett mysigt café, djur av olika slag och lekplats. Blir ni badsugna ligger Bysjöns badplats alldeles i närheten.

Herrgårdsparken i Köpmanholmen
I Herrgårdsparken i Köpmanholmen, cirka 25 kilometer från stan, finns Barnens värld, en magisk del av skogen med mycket för barn att upptäcka. Ibland finns här också möjligheten att åka ”tåg” runt parken. När ni utforskat klart kan ni ta en fika eller köpa glass i caféet.